Šetříte? Dělejte to s radostí!

Po hospodářské krizi moderních dějin se cestování do dalekých krajin (třeba až na jih Evropy!) stalo po přehodnocení svých finančních možností pro mnohé Čechy spíše nepotřebným přežitkem, než nezbytností pro běžný život.
přehrada Lipno
Začali jsme tak více vyhledávat a využívat to, co nám naše matička vlast nabízí. Jelikož naše republika neleží někde na Arabském poloostrově, nebo uprostřed Sahary, ale v mírném pásmu, je její přírodní bohatství velké a krásné a mnohdy nás přivádí do údivu jen pohled na něj, tak proč koneckonců plýtvat benzínem, silami a penězi jen pro to, abychom viděli něco nezvyklého a vzácného, když nás může překvapit a uchvátit leccos, co máme prakticky „za rohem“ a ani netušíme, že to tam leží!

Veškerá cizina má samo sebou také své kouzlo, ale některé požitky si můžeme dopřávat i u nás a vyjde nás to mnohem levněji. Vždyť lázeňství, wellness, masáže a další často vyhledávané relaxační aktivity najdete stejně tak v parném Thajsku, jako v občas chladném Česku. Jen vás asi nebude masírovat krásná snědá cizinka, ale běžná Češka (nebo Čech), které sice můžete vidět každý den, ale to jim přece nic neubírá na kráse, nebo dovednosti ve svém řemesle!

Rovněž i doma najdete spoustu výborných a vyhlášených kaváren a restaurací, ve kterých můžete nechat své chuťové buňky na pospas novým pokrmům, jež ještě nikdy nejedly. Cožpak jsme ve středověku, že mořské plody můžete dostat jen u moře? A indickou kuchyni ochutnat jen v Indii?
přístaviště lodí
Pro starší z nás plyne z tuzemského prostředí ještě jedna neopomenutelná výhoda a to, že neznalost cizích jazyků není překážkou ani v komunikaci, ani v objednávání služeb a zařizování dovolené.
Vůbec není ostudou, nebo dokonce společenským faux pas, pokud cestou na rodinnou dovolenou nepřekřížíte alespoň jedny hranice.

Žijeme v rozvinuté zemi, kde cestovní ruch tvoří také část ekonomiky, tak proč nezjistit, co všechno nám může nabídnout?