Kvalitní zastřešení

Pergoly jsou na zahradě jako doma. Tento typ zastřešení je velice populární nejen u nás, ale prakticky všude na světě. Navíc se tento typ konstrukce nehodí pouze na zahradu, ale dá se postavit například před hospodu nebo restauraci, kde může tvořit zastřešení pro hosty. Jedná se o historický typ staveb, který se používal už v dávném starověku, a to hlavně v Římě, respektive v antickém Řecku. Zde pergoly sloužili jako jakési odpočinkové místo a obvykle neměly střechy. To už se dnešních modelů příliš netýká, jelikož značná část z nich již zastřešení má.
dlouhá pergola

Materiály

V případě, že si přejete mít před domem klasickou pergolu, určitě si kupte typ, který je vyrobený ze dřeva. Tento přírodní materiál je poměrně pevný a zároveň dobře vypadá, zvláště pak na místě, které je obklopeno zelení. Ovšem dřevo má i svá negativa. Tím nejpodstatnějším je snížená odolnost jak před rozmary počasí, tak i co se týče dřevokazného hmyzu. Ten dokáže zničit pergolu během poměrně krátké doby. Dá se tomu ale jednoduše zabránit, a to pomocí ochranných nátěrů. Ty pomohou zabránit jak v chátrání konstrukce, tak i v nájezdech dřevokazů. Alternativním a dnes také poměrně oblíbeným materiálem pro pergoly je hliník. Je daleko odolnější a není potřeba se o něj nijak starat. Hliník však nepůsobí tak dekorativně jako dřevo.
sklěněná pergola
Snadná montáž
V současnosti už si nemusíte nechávat dělat pergoly na zakázku, i když i to je samozřejmě možné, ale daleko výhodnější, zvláště pak z finančního hlediska, je pořídit si zastřešení ve formě prefabrikované stavebnice. Jedná se o kvalitní a levné řešení. Vzhledem k širokému výběru není v podstatě co řešit. Konstrukce na zakázku je pro většinu lidí příliš drahá. Stavebnicové typy pergol mají i výhodu v tom, že je možné je sestavit v jednom či dvou lidech. Stačí mít jen trochu snahy, dostatek času a správné nářadí .